Успешно българско участие в туристическото изложение World Travel Market в Лондон от 02 до 06 ноември


България участва в Световното туристическо изложение World Travel Market в Лондон за 34-ти пореден път. Тази година страната ни се представя с национален щанд на площ от 295 кв. м. и с посланието „Bulgaria - A discovery to share”. Съвместно с Министерството на икономиката и енергетиката, на щанда участват и 35 туристически фирми и общински администрации от страната. Освен на традиционните туристически продукти, в рамките на изложението, се акцентира и върху културните, балнео, спа и уелнес възможности на България, като туристическа дестинация.

Още в първия ден на международната борса, българският щанд бе високо оценен и привлече интереса на голям брой гости от близки и далечни държави. Гостите на WorldTravel Market от цял свят, имат възможност да дегустират качествени български вина, представени от сомелиер, да се включат в анимационна програма, представяща дърворезбарско ателие, да се насладят на изпълнения на български народен танц от фолклорен състав, в традиционните за страната ни носии.

Позитивна тенденция за бранша е, че на българския пазар има съществено увеличение на туристи от страни, които са привлечени от културно-историческия туризъм и балнео туризма, предлагани от България. Става въпрос за Австрия, където има увеличение на туристите от 40%, (след подновено участие с национален щанд в страната), от Белгия - 28%, Испания - 16%, Нидерландия - 9%,САЩ - 13%, Франция - 7,5 % и Швейцария - 33,5%.„България не беше участвала в туристическата борса в Швейцария, а сега отри свой щанд в Люцерн, което доведе до този ръст от 33,5% , равняващ се на 25 000 швейцарци, които са преоткрили България“, заяви зам.- министър Ботев. „Това са скъпи и претенциозни туристи. Хора от страни като Италия, Франция и Испания не идват в България заради морето“, каза зам.-министър Ботев. Той припомни туристическото изложение EMITT в Турция, където страната ни получи награда за най-добър щанд. В резултат на това наше участие, има ръст от 61% на турски туристи, като само до септември техният брой е 320 хиляди. Заместник-министър Ботев отбеляза, че от 10-те първи дестинации за България, ръст се забелязва при седем от тях, а спад има едва при три - Великобритания - 4,3%, която традиционно компенсира с висок ръст на зимния туризъм в България, Русия - 2,9% и Украйна - 9,6%. „Благодарение на добре направената и провеждана туристическа стратегия, България минимизира негативите от ситуацията около кризата Крим и Украйна, а черногледите прогнози за спад от 15-20% на туризма у нас бяха опровергани“, категоричен бе заместник-министър Ботев.

„Очевидно, че усилията за популяризиране на българската история, култура, балнео и спа, които полагаме навсякъде по света, дават вече своите резултати“, добави още заместник-министърът, с ресор туризъм. Според него, разкриването на нови авиолинии е резултат от целенасочената политика за директен маркетинг и присъствие на България на световния туристически пазар. Бъдещето на туризма ще се определя от авиолиниите и летищата, магистралите и сигурността и затова за България е ключово и важно да внедри системата ЕСТИ, което ще осигури прозрачността на целия туристически бизнес и ще гарантира националната сигурност и разработването и приемането на национален мастерплан в туризма, съвместно със Световната организация по туризъм към ООН.

В рамките на изложението се проведе среща на министрите на туризма, под председателството на Талеб Рифай, генерален секретар на Световната организация по туризъм (СОТ), която бе съорганизатор на министерската среща. От българска страна участва заместник-министъра на икономиката и енергетиката, с ресор туризъм, Бранимир Ботев.

Тема на тазгодишния форум бе „Туризъм и мега събития: Изграждане на трайно наследство“. Обсъдени бяха създаването на адекватна инфраструктура за развитие на туризма, както и глобалните предизвикателства пред отрасъла. Основните изводи, до които стигнаха министрите, бяха, че провеждането на всяко голямо събитие, като олимпиада, световно първенство, световна купа и други, които се явяват естествена реклама за приемащата страна, трябва да се използват за максимално промотиране на туризма, За пример бяха посочени първенствата в Пекин, Сочи и Барселона, които носят средства за своите държави и с които се решават ключови проблеми, свързани с инфраструктурата, пречиствателните станции, хотелските бази и други. “Всяко спортно или културно събитие, всеки конгрес, изгражда своеобразен бранд на приемащата страна, регион или град, подчерта генералният секретар на СОТ Талеб Рифай. Министрите се обединиха около три ключови сфери: логистика, сигурност и обслужване, които определят по-нататъшното развитие на туризма, както на глобално, така и на национално и регионално ниво. Обсъдена бе и нарастващата роля на туристическото райониране, където спецификата на регионите, с типичните за тях продукти, ще привличат самостоятелна аудитория.

На състояла се среща между генералния секретар на СОТ и заместник-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, бе обсъдено повторно посещение на Талеб Рифай в България, както и продължаване на успешното сътрудничество по разработване на националния мастер план на туристическата индустрия в страната, в това число и въвеждането на системата ЕСТИ. Обсъдена бе и възможността български студенти, изучаващи специалност туризъм, да имат стажове в Световната организация по туризъм. По време на своята официална визита в България Талеб Рифай бе удостоен с почетното звание “доктор хонорис кауза“ на Университета за национално и световно стопанство, а СОТ осигури незабавен и безплатен достъп на българския университет до собствените си статистически и информационни архиви.

Успешно българско участие в туристическото изложение World Travel Market в Лондон от 02 до 06 ноемвриУспешно българско участие в туристическото изложение World Travel Market в Лондон от 02 до 06 ноемвриУспешно българско участие в туристическото изложение World Travel Market в Лондон от 02 до 06 ноември