Министерството на финансите подготвя нов режим на възстановяване на ДДС

Министерството на финансите подготвя нов режим на възстановяване на ДДС

0 коментара

Фирмите не трябва да са идентифицирани като рискови от органите на НАП, да не им е издаван ревизионен акт и да нямат изискуеми публични задължения, предвиждат от МФ. Новият режим ще бъде въведен от 1 януари 2014 г. след промени в Закона за ДДС, които се подготвят в момента. По изчисления на финансовото министерство от режима ще могат да се възползват 220 000 компании, регистрирани по ДДС. "Режимът "Касова отчетност на ДДС" ще подпомогне малките и средни предприятия, които срещат затруднения при плащането на данъка, в случаите, когато не са получили плащане по фактура от клиентите си на извършените от тях доставки на стоки и услуги", посочи министър Петкова. Очакваните ползи от въвеждане на мярката са намаляване на междуфирмената задлъжнялост, подобряване на ликвидността на малките и средни предприятия, намаляване на данъчните измами, при които се използват фиктивни доставчици и фиктивни сделки за неправомерно възстановяване от държавата на ДДС или за намаляване размера на дължимия данък за внасяне.

Режимът е на база директива на ЕС, приета през юли тази година, и е въведен в националните законодателства на 20 държави членки на ЕС. Испания планира да въведе режима също от 1 януари следващата година, а Кипър е в процес на приемане на режима от парламента. Във всички държави членки, приели режима, той не е задължителен, с изключение на Румъния и Австрия.

От МФ очакват с въвеждането на режима да се подобри ликвидността на малките и средните предприятия, тъй като те няма да дължат ДДС, преди да са получили плащане. Режимът ще има ефект и за намаляване на данъчните измами, тъй като фирмите, регистрирани по режима, а също и техните доставчици, ще имат право на данъчен кредит едва при извършване на плащането, а ако то е частично, данъчен кредит ще се получава само върху съответната част от сумата.

Повече по темата на сайта на МФ