Предприемач Произведено в България

Последни новини от mediapool.bg

mediapool.bg - последни 15 новини
 1. Звезди на българската музика от различни поколения и изпълняващи различни стилове се събират за благотворителен концерт в подкрепа на каузи, за които се е борила убитата в началото на октомври русенска журналистка Виктория Маринова, съобщиха организаторите на проявата. В концерта под надслов "Направи добро за непознат", който ще се състои на 2 декември в русенската зала "Арена Монбат", ще се включат Георги Христов, Силвия и Теди Кацарови, Дичо, Хилда Казасян, Орлин Павлов, Крисия, Пресияна и Мирела Димитрови, DEEP ZONE Project, ПоПоКАТЕ5Л и Сунай Чалъков. Водещи ще са Боряна Баташова и Руслан Мъйнов Зрителите могат да купят сертификати за дарение на стойност 5, 10, 20, 50 и 100 лв. от касите на "НетУъркс" (NetWorx!) - компанията собственик на телевизията ТВН, чийто водещ бе Маринова. Събраните средства от концерта ще бъдат дарени за подкрепяни от 30-годишната журналиска каузи, които тя не е успяла да завърши. "Има хора, които остават завинаги с нас чрез добрите си дела! Има каузи, за които си заслужава да продължаваш да се бориш! Каузи, които Виктория Маринова не успя да завърши, но заедно с Вас, ние ще успеем! Нека изпълним мечтата на Вики и помогнем на хората в нужда!", посочват от фондация "Направи добро за непознат". Такъв бе и призивът, който отправиха колегите на изнасилената и зверски убита от 20-годишен ром Маринова по време на поклонението пред тленните й останки. "Вярваме, че добрината е единственият верен начин да отговорим на насилието и гнева! Вярваме, че всеки един от нас, чрез своите професионални и личностни прояви на отговорност, милосърдие и съпричастност е важен за запълване на дефицита в ценностната система на българското общество! И защото вярваме в честната, справедлива и безпристрастна българска журналистика, от която беше част Виктория Маринова!", посочват още от фондацията
 2. "Сименс Мобилити" (Siemens Mobility) ще достави 94 нови влака за лондонското метро. Поръчката е за около 1.5 млрд. паунда. Мотрисите ще заменят сегашни композиции, които са от 1970-те години, и ще обслужват линията "Пикадили". Доставката на новите влакове ще започне през 2023 г., съобщиха от "Сименс" в сряда. Компанията ще обслужва машините през целия им жизнен цикъл. "Нашите нови метровлакове за Лондон ще увеличат значително капацитета и честотата по линията "Пикадили“. В същото време те ще предложат на потребителите значително по-добро изживяване", каза Сабрина Сусан, главен изпълнителен директор на доставчика. "Това ще помогне за справяне с голямата натовареност на линията, тъй като населението на Лондон продължава да расте", допълва Найджъл Холнес, управляващ директор на "Лондон Ъндърграунд" (London Underground). Новите високотехнологични влакове за лондонското метро са оборудвани с по-широки врати и по-дълги, проходими, напълно климатизирани вагони. В допълнение, вградените информационни системи ще помогнат на всички клиенти да планират пътуването си по-лесно. Като част от договора за обслужване, "Сименс Мобилити" ще отговаря за осигуряване на доставките на резервни части за период от пет години, започвайки с пускането в експлоатация на първите влакове. Компанията също така ще осигури пълна техническа поддръжка на влаковете след изтичане на срока на общата им гаранция. Компанията за  градските превози в британската столица "Транспорт за Лондон" и "Сименс" също така ще обмислят възможностите за местно производство в Обединеното кралство в партньорство с Глобалния център за високи постижения за метрото на немската компания, разположен във Виена, Австрия. През март 2018 г. "Сименс Мобилити" обяви планове за изграждане на местно железопътно производствено предприятие в Източен Йоркшир, където възнамерява да създаде до 700 работни места (плюс още 250 по време на строителната фаза), с още 1700 потенциални позиции по веригата за доставки в Обединеното кралство. Влаковете са поръчани като част от програмата за обновяване на мотрисите по линиите "Пикадили", "Бейкърлу" (Bakerloo), "Централ" (Central) и "Ватерло и Сити" (Waterloo&City). До 2026 г. ще бъде увеличена честота на влаковете в пиковите часове по линията "Пикадили“ (от 24 до 27 влака на час), която се използва от 700 000 пътници дневно. Това означава влак на всеки 135 секунди в най-натоварените периоди.
 3. В условия на проливен дъжд и ниски температури, второ денонощие продължава работата на аварийните екипи на Национална компания "Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) по отстраняване на скалните късове, паднали в понеделник вечерта в района на с. Черниче, в  Кресненското дефиле, и причинили дерайлирането на локомотив на пътнически влак. При инцидента пострадаха девет души, трима от които са служители на БДЖ. Във вторник вечерта дерайлиралият локомотив е наместен на релсите, а през деня се разбиваха и премахваха скалните късове. Машината се планира да бъде извозена до гара Черниче в сряда вечерта, след което да започне ремонтът на около сто метра релсов път. Намеренията са до обяд в четвъртък да бъде оправен железният път и да се пуснат влаковете. До възстановяване на движението пътниците между Благоевград, Петрич и Кулата се движат с автобуси по разписанието на отменените влакове и ще обслужват всички гари и спирки по маршрута им на движение.
 4. Министерският съвет разреши изгарянето в ТЕЦ София на произведеното в завода за отпадъци RDF гориво. Проектът на Столична община за изграждането на инсталацията е на стойност 370 млн. лв. Близо 180 млн. лв. от тях се осигуряват от оперативна програма "Околна среда" (ОПОС). Правителството даде съгласието си Управляващият орган на ОПОС да подпише договор със Столична община в партньорство с "Топлофикация София" ЕАД за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия от отпадъците, съобщи правителствената информационна служба. Това е третата фаза на проекта за оползотворяване на столичните отпадъци. През миналия програмен период бяха дадени около 250 млн. лв. за изграждането на завода за механично биологично третиране на битовите отпадъци на Столична община. В момента произведеното RDF гориво се изгаря в циментовите заводи. Проектът предвижда произведеното гориво от боклука да се дава безплатно на "Топлофикация – София". С него ще се произвежда топло- и електроенергия в инсталация на площадката на ТЕЦ "София", който се намира близо до Централна гара. Технологията е скарно изгаряне. Ефектът ще бъде в намаляване на разходите на "Топлофикация", което ще позволи задържане на цената на топлоенергията. Икономиите ще дойдат от по-малките разходи за газ с около 10% годишно, което в момента се равнява на около 12.5 млн. евро, показват сметките на общината. В инсталацията трябва да се изгарят по 180 000 тона гориво от боклуци, с което да се произвежда ток за 25 000 - 30 000 домакинства и парно за 30 000 - 40 000. От общината твърдят, че от инсталацията ще има и екологични ползи, тъй като щели да намалеят емисиите на въглеродни оксиди, азотни оксиди и фини прахови частици. В доклада за оценка на въздействието върху околната среда се казва, че фините прахови частици ще се увеличат. От общината пък твърдят, че това важи при запазване на всички съществуващи инсталации на "Топлофикация". Планирало се обаче някои от тях да бъдат спрени и така да се компенсира допълнителният прах от инсталацията, а крайният резултат да е по-малко емисии. Срещу новата инсталация се обявиха общинските съветници от БСП, ДСБ и група "Пет". Те поискаха провеждането на референдум по въпроса, но Столична община отказа.
 5. Началникът на Националната служба за охрана (НСО) генерал майор Данчо Дяков е назначил проверка заради видео, публикувано в социалните мрежи, в което се вижда как служител на Пътна полиция е спрял за проверка автомобил на службата за охрана. Видеото бе публикувано от Богдан Филипов във Фейсбук. На него се вижда само разправията, но глас за кадър обяснява, че в скандала участват шофьор и охранителка, "които пазят президентшата Радева". Във видеото се обяснява, че колата е била спряна, защото е навлязла в насрещното платно, но това не се вижда на записа. По време на проверката катаджията пише нещо, което би могло да бъде акт за нарушение. Никъде в клипа не се вижда съпругата на държавния глава Десислава Радева. "По случая се извършва проверка, разпоредена от началника на службата. Ако в хода на проверката бъдат установени неправомерни действия от страна на служители на НСО, спрямо тях ще бъдат предприети всички предвидени в закона мерки. Законите трябва да се спазват от всички. Служителите на НСО не правят изключение", посочват от службата. От президентството отказват коментар и пренасочват журналистите към службата. През февруари НСО и съпругата на президента отново бяха в центъра на вниманието. Полицейски патрулки преследваха кола на службата, превозвала съпругата на президента Десислава Радева, след като шофьорът отказал да спре за проверка. Тогава силовият вицепремиер Красимир Каракачанов разясни компетентно, че полицаите не са забелязали лампите на автомобила на НСО, които може и да не са били включени. Тъй като това е голяма кола със затъмнени стъкла и това става вечерно време, са тръгнали след тях, допълни той. При всеки случай, когато мине кола с тъмни стъкла и не е със специален режим на движение, тя се проверява, поясни Каракачанов. 
 6. Aпелативният съд във френския град Екс-ан-Прованс реши да екстрадира в България Николай и Евгения Баневи, разследвани за приватизацията на девненския завод "Полимери", укриване на данъци, финансови машинации и сговор за престъпления в чужбина. Това потвърди в сряда пред БНР адвокатът на семейството Венсан Пенар. По думите му предаването на двамата ще стане факт, ако решението не бъде обжалвано. В противен случай ще бъде отложено до окончателното произнасяне на магистратите. Николай И Евгения Баневи бяха задържани във френския град Ница в края на октомври след издадена от българските власти европейска заповед за арест.
 7. Правителството реши в сряда да предложи на президента да издаде указ за награждаване на режисьорката Бина Харалампиева с орден "Св. Св. Кирил и Методий" - първа степен за големите й заслуги в областта на културата. Добрина Василева Харалампиева – Енева (Бина Харалампиева) има над 35 години професионален опит като театрален, оперен и телевизионен режисьор. Реализирала е над 100 постановки на различни сцени в страната и има 25 години опит като директор на театрални институции. В периода 1992-95 г. е директор на Врачански драматичен театър, а от 1995 г. - на Малък градски театър "Зад канала".   Нейните постановки са награждавани на престижни театрални форуми в България и в чужбина и са играни в Македония, Чехия, Румъния, Израел, Австрия, Германия, Англия, Босна и Херцеговина и др.
 8. Аграрният сектор в България е отбелязал ръст от 8.9 на сто през 2017 г. спрямо година по-рано. Брутната добавена стойност, създадена в отрасъл "Селско, горско и рибно стопанство", възлиза на 4.1 млрд. лева по текущи цени за 2017 г. Това е посочено в годишния доклад за състоянието и развитието на земеделието - Аграрен доклад 2018, който е бил одобрен от Министерския съвет, съобщи правителствената информационна служба. Търговията с аграрни стоки продължава да формира значително положително салдо за България, в размер на над 1 млрд. евро за миналата година. По схемите за директни плащания и преходна национална помощ за Кампания 2017 са изплатени близо 1.7 млрд. лева общо от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и от националния бюджет към края на юни 2018 г., е посочено в съобщението. Извършените плащания по Програмата за развитие на селските райони са 487.9 млн. лева през 2017 г. В подкрепа на земеделските производители в страната са предоставени 250.8 млн. лева под формата на държавни помощи през миналата година, е посочено още в съобщението.
 9. Американец, посетил един от Андаманските и Никобарски острови, отдалечена индийска територия, е бил убит от местно племе ловци-събирачи, живеещи откъснато от света. Това съобщиха двама неназовани индийски полицейски представители, цитирани от Ройтерс. На остров Северен Сентинел, част от Андамански острови, не се допускат външни хора. Предполага се, че туземците са убили американеца Джон Алън Чау, който незаконно бил докаран там от рибари. "Образувано е дело за убийство", заяви един от източниците на Ройтерс, пожелал да остане анонимен. Дипак Ядав, високопоставен индийски полицейски служител, разпространи снощи изявление, в което се казва, че властите на намиращата се в Бенгалския залив островна група са започнали разследване. То било образувано, след като с полицията се свързало консулството на САЩ в южния индийски град Ченнай, което било във връзка с майката на Чау. Според полицията Чау е бил проповедник и преди е посещавал Андаманските и Никобарските острови. Много искал да се срещне със сентинелците и да проповядва на острова им. Наел лодка и на 16 ноември с помощта на рибари стигнал близо до острова, където се прехвърлил в кану. Докаралите го близо до острова рибати видели, че американецът бил посрещнат от местните с дъжд от стрели, а след това завързан с въже около врата и влачен по земята, предаде Франс прес. Тялото му, забелязано от върналите се на следващия ден рибари, още не е прибрано. Рибарите, които са го отвели до острова, са арестувани. Северен Сентинел е с площ 60 кв. км и се намира на около 50 км западно от Порт Блеър, главния град на индийската територия Андамански и Никобарски острови. През 2006 г. двама рибари, чиято лодка случайно стигнала до острова, са били убити, а телата им така и не са били прибрани. Изпратеният за тази цел хеликоптер на индийската брегова охрана бил посрещнат с дъжд от стрели и се върнал, без да кацне. Смята се, че местните жители са последното преднеолитно племе в света, отбелязва Ройтерс.
 10. Над 60 общини ще получат 300 хил. лв. за  ремонт, възстановяване, изграждане и довършване на военни паметници, реши правителството на редовното си заседание в сряда. С малки изключения, военните паметници са публична общинска собственост и много местни власти искат от Министерството на отбраната средства за добрата поддръжка на паметниците или за нови такива. От многобройните предложения ведомството е избрало за финансиране онези от тях, което могат ад се реализират в кратки срокове. Средствата ще бъдат разпределени между общини като Петрич, Средец, Сунгурларе, Свищов, Стражица, Ново село, Роман, Дряново, Добрич, Крумовград, Момчилград, Ловеч, Луковит, Гулянци, Чипровци, Перник, Ковачевци, Левски, Долни Дъбник, Марица, Тутракан, Силистра, Сливен, Елин Пелин, Своге, Казанлък, Любимец, Тунджа, Стралджа и други.
 11. Седмица след като обеща касовите бележки да посочват данъците и надценката на горивата, финансовият министър Владислав Горанов публикува проектонаредбата, с която ще се въведе промяната. Обещанието на Горанов бе част от поредицата мерки на управляващите да успокоят социалното напрежение след започналите протести, насочени включително срещу високите цени на горивата. Идеята е новата касова бележка да е факт на 1 март 2019 г. В края на март 2019 г. влизат в сила и други промени, свързани с касовите апарати, включително въвеждането на QR код на фискалните бонове, но те важат за всички регистрирани по ДДС фирми. Бензиностанциите трябва да отпечатват във фискалния бон информация за размера на ДДС, акциза, продажната цена на горивото без акциз и без ДДС (нето стойност) и покупната цена на горивото без акциз и без ДДС (покупна стойност). "Целта е крайният потребител да бъде информиран за това каква част от платената от него сума за закупените течни горива представлява косвени данъци, както и каква е продажната стойност на горивата и стойността на тяхното придобиване от търговеца", посочват от финансовото министерство. Предлага се информацията да бъде изписвана на отделни редове по видове течни горива. Изменението ще важи не само за обикновените бензиностанции, но и за лицата, които извършват зареждания с течни горива за собствени нужди и регистрират и отчитат зарежданията чрез електронна система с фискална памет, уточняват от МФ. Търговците на горива имат срок до 28 февруари 2019 г. да се съобразят с промяната. Необходимата настройка на софтуера ще струва на търговците около 200 лв. на обект, сочат сметките на МФ. Досега не са се появили коментари от заинтересованите страни доколко мярката е технически изпълнима в срока до края на февруари. Срокът на общественото обсъждане е до 21 декември.
 12. България е сред страните в Европейския съюз, които ще бъдат подложени на задълбочен преглед заради макроикономически дисбаланси заедно с още 12 държави от ЕС. Това стана ясно след представянето на становищата на Европейската комисия за проектобюджетите за следващата година. Страната ни попада сред държавите, за които при предходната процедура е установено, че са засегнати от макроикономически дисбаланси - Германия, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Холандия, Португалия, Франция, Хърватия, Швеция, Гърция и Румъния. Тези страни, в това число и България, ще бъдат подложени на задълбочен преглед през следващата година, каквато е практиката в такива случаи. Тази пролет Брюксел извади България от групата на страните с прекомерни макроикономически дисбаланси след три години престой в нея заради фалита на КТБ. В резултат София премина в по-леката категория - на държавите с макроикономически дисбаланси. Пет страни от еврозоната са изправени пред риск от несъответствие с Пакта за стабилност и растеж. Това са Белгия, Франция, Португалия, Словения и Испания. Към тях Комисията отправя искане да предприемат съответните действия.
 13. Магистър по право и инженер по съобщителна техника ще поеме Комисията за регулиране на съобщенията, след като предишният й директор Росен Желязков бе избран за министър на транспорта на мястото на оттеглилия се заради катастрофата край Своге Ивайло Московски. Това реши правителството на редовното си заседание в сряда. Иван Димитров ще довърши изтичащия през януари 2023 г. петгодишен мандат на Желязков.   Новият директор на регулатора на съобщенията завършил право във Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий“, а в Техническия университет - София  се е дипломирал като инженер по съобщителна и осигурителна техника. До момента заема длъжността директор на дирекция "Информационни системи и аналитична дейност" в Агенция "Митници". Работил е в Министерство на вътрешните работи и в Министерство на съобщенията, посочват още от Министерския съвет.
 14. Да получиш политическо убежище в Унгария е почти невъзможно – освен ако не си "ВИП-бежанец". Политици от опозицията нарекоха по този начин бившия премиер на Македония Никола Груевски. Както е известно, той пристигна в Унгария през Албания, Черна гора и Сърбия, за да избегне двугодишното лишаване от свобода, на което беше осъден заради корупция и разхищения.   Само дни по-късно бившият премиер получи и политическо убежище – в рекордно кратък срок. За това съобщи вчера не само Груевски в профила си във Фейсбук, но и близкият до правителството унгарски вестник "Маджар Идьок". Официално потвърждение от властите обаче все още няма.   Правителството не отговори и на изричното запитване на "Дойче веле", но в Унгария се знае, че споменатият вестник често служи като рупор на управляващите. Косвено потвърждение дойде от министъра на правосъдието Ласло Трочани, който каза, че Груевски може да се движи свободно в Унгария и няма да бъде върнат в Македония. С това изявление министърът може би намеква, че "ВИП-бежанецът" навярно скоро ще напусне страната.   Кога успяха да проверят аргументите на Груевски?   Ако той наистина е получил политическо убежище, странно е как унгарските власти за толкова кратко време са успели да проверят аргументите на Груевски, че е подложен на политическо преследване в родината си. Самият той пише във Фейсбук, че процесът срещу него в Македония бил проведен в нарушение на закона, че правосъдието било насилено по политически причини, а лично до него достигали заплахи, че в затвора ще бъде убит. "Лов на вещици", пише Груевски и изразява убеждението си, че в Македония не може да се проведе честен процес срещу него.   Представители на унгарската опозиция реагираха с възмущение и остра критика срещу приютяването на Груевски. Няколко политици спуснаха от прозорците на парламента голям транспарант със снимка на Груевски и надпис "ВИП-бежанецът на Орбан". Марта Деметер, опозиционна депутатка от партията с либерално-екологически профил LMP, нарече Орбан "политически кръстник" на Груевски и писа във Фейсбук, че Орбан и неговото обкръжение "обслужват международната организирана престъпност".   Икономистът Лайош Бокрош, също представител на опозицията, каза, че "мафиотското правителство на Унгария" е деградирало страната до "убежище за престъпници". Парламентарният лидер на Орбановата партия "Фидес" Янош Халас заяви, че тази критика била "цирков номер", защото Груевски бил не престъпник, а политически преследван човек, който имал право на закрила. Същинската опасност за Унгария била миграцията, добави той.   Междувременно и вестник "Маджар Идьок" потвърди обясненията за придвижването на Груевски до Унгария, които в понеделник даде сръбският президентът Александър Вучич: Груевски е пътувал с автомобил, транзитно през Албания и Черна гора, а на сръбско-унгарската граница е представил пасаван, издаден от унгарските власти.   На ръба на законността   Според унгарски юристи обаче, както издаването на такъв пасаван, така и светкавичната процедура за политическо убежище са на ръба на законността. Според съпредседателката на унгарския Хелзинкски комитет Марта Пардави не било ясно дали един човек, осъден с влязла в сила присъда, изобщо може да получи пасаван. Освен това процедурата за даване на политическо убежище приключила рекордно бързо, докато по закон Груевски всъщност е трябвало да бъде върнат в Сърбия. Независимо, че подробностите още не са ясни, Пардави смята, че си имаме работа с политическо решение, прикрито като даване на политическо убежище.   Извън Унгария и Македония, международните политически реакции засега са изключително сдържани. Говорители на Еврокомисията през последните дни на няколко пъти предупредиха да не се политизира случаят "Груевски". Пред "Дойче Веле" депутатът от Зелените в Бундестага Мануел Сарацин, който е говорител за Източна Европа, каза обаче, че за една държава от ЕС е неприемливо да се превръща в съучастник на доскорошен премиер-автократ. "От правителството на Орбан аз очаквам да подсилва демокрацията и правовата държава в Македония, а не да ги подкопава", каза още Сарацин.
 15. Допълнително еднократна помощ от 100 лева за отопление ще получат лица и семейства, които са получили енергийно подпомагане за зимата, реши кабинетът на редовното си заседание в сряда. Сумата трябва да компенсира социално слабите за повишените цени на тока и други енергийни източници. Помощта ще бъде предоставена на около 210 хиляди лица и семейства и Агенцията за социално подпомагане вече е създала организацията за изплащането на парите през втората половина на демекмври. Според съобщението това е, "отражение на последователно провежданата политика за осигуряване на по-добра социална защита на най-уязвимите рискови групи от населението". Решението на правителството няма да доведе до пряко и/или косвено въздействие върху държавния бюджет, тъй като необходимите средства в размер на 21 млн. лв. са за сметка на разходите по бюджета на социалното министерство за 2018 г., посочиха от правителствената пресслужба Месечният размер на целевата помощ за отопление за настоящия зимен сезон е 74.83 лв. или общо 374.15 лв. за целия отоплителен сезон от ноември 2018 до март 2019 г. С допълнително отпуснатите средства подкрепата ще се увеличи до 474.15 лв.