Предприемач

Последни новини от mediapool.bg

mediapool.bg - последни 15 новини
 1. Екипът на Европейската комисия, който отговаря за преговорите по оттеглянето на Великобритания от ЕС, ще се трансформира в работна група за отношения с Обединеното кралство и ще започне работа на 16 ноември, съобщи ЕК, цитирана от Ройтерс. Работната група ще започне да действа, независимо от развоя на нещата с Обединеното кралство. Тя ще бъде оглавена от сегашния главен преговарящ на ЕС за Брекзит, 68-годишният французин Мишел Барние и ще финализира преговорите за развода. Групата ще е готова за вариант "без сделка" и ще отговаря за бъдещите отношения с Лондон. "След като споразумението за напускане бъде ратифицирано от британския парламент, а Европейският парламент даде съгласието си, ЕС е готов веднага да започне работа за подготовка на преговори за бъдещите ни взаимоотношения с Обединеното кралство, при пълно зачитане на директивите на Европейския съвет", посочи Европейската комисия в съобщение. Работната група ще координира дейността на Европейската комисия по "оперативни, юридически и финансови въпроси, свързани с Брекзит", предаде ДПА. Лондонският в. "Файненшъл таймс" съобщи, че работната група ще координира бъдещи двустранни търговски преговори, сътрудничество в съдебно-процесуалната система, в отбранителната сфера и външната политика. Вестникът цитира Барние, че "Брекзит не е краят на историята", а "Великобритания си остава приятел, съюзник и партньор". Барние смята, че ще може да изпълнява задълженията си като ръководител на работната група до 4 години.
 2. Синът на бразилския президент Жаир Болсонаро - Едуардо Болсонаро, се е отказал от плановете да стане бразилски посланик в САЩ, предаде Асошиейтед прес. Едуардо Болсонаро, който е депутат в долната камара на бразилския парламент, съобщи това в реч пред колегите си. За да стане посланик, синът на бразилския президент се нуждаеше от одобрението на Сената (горната камара на бразилския Национален конгрес), но не се знаеше на каква подкрепа можеше да разчита. Вчера той бе избран за председател на парламентарната група на Социаллибералната партия в долната камара на Конгреса - Камарата на депутатите, припомня агенцията.
 3. Един човек е загинал и двама са изчезнали след проливните дъждове в испанската област Каталуния, съобщиха в сряда регионалните власти, предаде Асошиейтед прес. Полицията съобщи, че тялото на мъж е било намерено на морския бряг до Аренс де Мар няколко часа след като бил обявен за изчезнал от съседен град. Противопожарните служби издирват възрастна жена и нейния син, отседнали в къща във Вилаверд близо до Барселона. По данни на властите дъждовете са причинили прекъсвания на електроснабдяването, които са засегнали около 20 000 души. Полицията съобщи, че около 40 шосета в региона са прекъснати, а няколко реки са излезли от коритата си и са залели околните улици.
 4. Социалният министър Бисер Петков обяви, че продължава да води диалог с бизнеса и синдикатите за евентуална промяна в режима за изплащане на болничните. За промяна в начина на изплащането им се обяви бизнесът, който иска да бъде разтоварен от задължението да плаща първите три дни и се оплаква с множество злоупотреби. По изчисления на Асоциацията на индустриалния капитал фалшивите болнични ощетяват добросъвестните работници, предприятията и НОИ с общо 200 млн. лева. От години бизнесът настоява за преразглеждането на въведената преди 10 години антикризисна мярка, при която първите три дни от болничния се плащат от работодателя в размер на 70% от осигурителния доход, а след това НОИ започва да плаща 80% от дохода. В проектобюджета на НОИ, който днес беше одобрен от Надзорния съвет на НОИ, обаче такава промяна не се предвижда. Министър Петков обясни, че диалогът по тази тема продължава, но той смята, че такава стъпка трябва да се направи с промяна в Кодекса за социалното осигуряване, а не през бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). “Нормално е да се решава чрез самостоятелни законодателни инициативи в Кодекса за социалното осигуряване. Аз декларирах ангажимента на министерството да продължи да води този дебат, включително и по минималните осигурителни доходи или осигурителните прагове. Защото това също беше тема, която се дискутираше“, коментира Петков. 
 5. По искане на КНСБ казус с експлоатация на български строителни работници в Германия е представен за разглеждане в Европейския орган по труда (ЕОТ). Това е станало след като КНСБ се е обърнала към Европейска федерация на работниците в строителството и дървообработването Проблемът възниква, след като няколко български работници са били командировани от януари до август 2019 г. от българска строителна компания за работа на обект в Германия. Те са работили върху строителството на жилищни сгради в Грос-Цимерн. В края на август ЕОТ получава сигнал от някои от работниците, в който те се оплакват, че не са получавали заработените надници от юни. Българската компания е подизпълнител на германска фирма. Собственик и управител и на двете е едно и също лице. В момента строителството на жилищните сгради е готово и командированите работници от България извършват довършителни строителни работи. Някои от тях, които са работили на строителния обект от януари до август 2019 г., са изпратили работното си време в ЕОТ (по 9 часа от понеделник до петък и 6.5 часа в събота) и са поискали помощ. На 13 септември те получават плащане от 2700 лева (около 1350 EUR), което трябвало да покрие заплатите за юни и юли. По изчисление на ЕОТ от 1 юни до края на август строителите са имали 642.5 работни часа. Въз основа на минималната почасова заплата за квалифицирана работа, тъй като те не работят като помощници на обекта, трябва да получат брутно плащане от около 9766 евро (642.5 часа * 15.20 EUR на час) за всички три месеца. Получените плащания не покриват в най-малка степен изработените от тях часове за споменатия период. Към момента няма информация дали българската компания плаща дължимите данъци и социални вноски в България и на каква основа, посочват от КНСБ. Това определено трябва да бъде разследвано от властите в България, допълват от синдиката. Освен това има предположение, че може да има случай на фалшиви данни. Според Конфедерацията някои факти подкрепят тази теза: собственикът и управителят на главния изпълнител и подизпълнителя са едно и също лице, работници са наети и няколко дни по-късно са изпратени на строителната площадка в Германия. "Доколкото знаем, те не работят за българската компания, когато не са командировани в Германия, а тя няма значителна дейност в България", допълват от КНСБ. Работниците и техните семейства силно зависят от парите, спечелени в Германия, тъй като идват от по-слабо развит регион в България, където добре платените работни места са много редки, се посочва в съобщението. Забавените и неустойчиви плащания причиняват големи финансови проблеми на семействата. Тъй като работниците разчитат много на парите, някои от тях не желаят да предприемат никакви стъпки срещу отговорните лица, защото се страхуват да не загубят работата си. Работниците, които накрая са се осмелили да направят това, са посочили, че им е писнало от оправданията и празните обещания на отговорните лица. Те вече не желаят да приемат подобни условия.  
 6. Правителството даде "зелена светлина" на футболния клуб "ЦСКА-София" да модернизира стадион "Българска армия", който се намира в Борисова градина. В сряда Министерският съвет реши да създаде съвместно дружество между държавата и футболния клуба на Гриша Ганчев. То ще се казва “Спортни имоти Българска армия” АД и ще има предмет на дейност инвестиране, реновиране и модернизация на спортен комплекс “Българска армия”, обясни спортният министър Красен Кралев във Фейсбук. "Честито, армейци”, написа Красен Кралев. Oт Министерския съвет обясниха, че всички решения в Общото събрание на новото търговско дружество ще бъдат взимани с пълно единодушие. Държавата ще участва в него с дружеството “Сердика спортни имоти”. Апортната вноска ще бъде в размер на 22 000 000 лева, като точната сума ще бъде определена след оценка по съответния ред. Съучредителят "Арена ЦСКА“ ЕООД, собственост на футболния клуб, ще участва с парична вноска в същия размер. Малко по-късно на официалния сайт на "ЦСКА-София" се появи благодарствена декларация към премиера Бойко Борисов от собствениците на клуба Ганчев и строителния бос Юлиян Инджов. "След 30 години очакване ЦСКА най-после ще има свой собствен дом! Такъв, какъвто клуб с велика и славна история, със стотици легенди и милиони привърженици, заслужава!", заявиха от Ганчев и Инджов. Преди дни в интервю за Topsport Ганчев обеща, че до 15 март 2021-а година ЦСКА ще има нов стадион от най-висока категория. За целта ще бъдат инвестирани 60 милиона лева. "ЦСКА - София" беше създаден след обединението на отборите "Литекс" и "Чавдар" (Етрополе), след като предишното дружество затъна в дългове и Ганчев се отказа да го оздравява. По-голямата част от феновете разпознаха този тим, но в същото време бе създаден и друг клуб - ЦСКА 1948, който тази година се състезава в "Б" група. Стадион "Българска армия" е собственост на държавата в лицето на Министерството на физическото възпитание и спорта, а футболният клуб плаща наем за ползването му, като и има ангажимент за инвестиции. Привържениците на "ЦСКА-София" не винаги са демонстрирали добро отношение към премиера Бойко Борисов, като преди няколко години скандираха срещу него. Премиерът, самият той футболист аматьор, редовно се произнася по футболни въпроси. Преди няколко дни "подаде" оставката на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов, а държавата подпомага финансово различни клубове, в това число "Лудогорец". Футболният "Левски" пък от години е голям длъжник на държавата.
 7. Подобрената и по-функционална версия на системата за нагряване на тютюн "Айкос" – IQOS 3 DUO, излиза и на българския пазар, след като вече се продава в Япония и Мексико, съобщи пред журналисти Джордж Маргонис, изпълнителен директор на българското дружество на тютюневия гигант "Филип Морис Интернешънъл". В търговските обекти устройството ще се появи на 4 ноември, но най-нетърпеливите ще могат от 24 октомври да си го поръчват от сайта на компанията у нас, за да са сигурни, че ще са сред първите, които ще се възползват от новите характеристики на "Айкос", вдъхновени от потребителските препоръки. Новата версия визуално е като IQOS 3 и дори аксесоарите на двете устройства са взаимно заменяеми. DUO обаче позволява на пушачите да използват устройството два последователни пъти, без да го зареждат. Отделно холдърът, в който се поставят специално обработените тютюневи стикове за нагряване, се зарежда много по-бързо от джобното устройството. това вече е възможно за малко повече от минута", посочи Маргонис. По съвет на потребителите на устройството то има допълнителни индикатори, обясин Димитър Костов, маркетинг мениджър на продукти с намален риск във "Филип Морис България". Единият показва колко време остава до края на пушенето на стика, преди устройството да извибрира да прекратяване на нагряването на тютюна. "Това е защото пушачите са свикнали от конвенционалните цигари да виждат колко им остава да пушат", обясни той. Другият индикатор казва на потребителя дали му е първото ползване на холдъра или второто, за да знае кога да го зарежда. Отделно устройството има по-здрав корпус, капакът на зарядното е по-издръжлив, като идеята е ползвателят да не мисли въобще за устройството, а да се наслади на бездимното пушене, обясни Костов. По думите му до края на 2020 г. новата версия ще замени изцяло досегашния  IQOS 3. Цената й е само с 20 лв. по-висока от последното към момента устройство Потребителите на "Айкос" в България надхвърлят 150 хиляди души, каза Полина Нинова, мениджърът по корпоративните комуникации във "Филип Морис България". По думите й след първоначалния силен интерес към устройството при пускането му на българския пазар в края на 2017 г. темпът на растеж на ползвателите намалява, но остава стабилен. Като цяло потребителите на IQOS в света вече са 12.4 млн. лв., сочат данните на ФМИ към края на третото тримесечие на 2019 г., каза Маргонис. От тях 8.8 млн. са минали само на устройството за бездимни тютюневи изделия, а останалите в различна степен пушат и обикновени цигари. Костов представи данни, според които системата е най-привлекателна за пушачите на възраст между 30 и 50 години, които вече се замислят за здравето си. Еднакъв е делът на мъжете и жените преминали на бездимните цигари, сочат проучванията на тютюневата компания, която си е поставила глобална цел към 2025 г. поне 40 милиона пълнолетни пушачи,да преминат на по-добри бездимни алтернативи, а бездимните й изделия да заемат поне 30% от продажбите й. "Продължаваме да инвестираме в наука и технологии, за да разработим устройства, които отговарят на потребностите на пълнолетните пушачи - устройства, които могат да помогнат на много хора, които в противен случай биха продължили да пушат, да преминат на тях“, заяви Андре Каланцопулос, главен изпълнителен директор на ФМИ, по повод на представянето на най-новата версия на устройството за нагряване на тютюн. Тя излиза и на още 33 пазара. "Пускането на IQOS 3 DUO затвърждава нашия ангажимент да прилагаме технологични иновации в разработката на научно доказани продукти, които се явяват по-добър избор за пълнолетните пушачи от продължителното пушене", допълва той. Устройството "Айкос" нагрява тютюна до 350 градуса     без да го гори, което намалява с 95 процента вредните вещества в образуваната пара в сравнение с цигарения дим, според клинични изследвания на компанията. Събраните научни доказателства също така сочат, че употребата на IQOS няма негативно въздействие върху качеството на въздуха на закрито, припомнят от компанията.
 8. Искам да знам къде отиват парите от данъците на всички софиянци, как се разпределят и колко прозрачно се управляват. Тази информация трябва да е достъпна за всеки данъкоплатец и това ще бъде моя задача в Столичния общински съвет. Това заяви кандидатът за общински съветник в столицата Ана Вилфан. Тя е представител на "Път на младите" в коалицията "Движение България на гражданите" (ДБГ, ЗНС, НДСВ, Път на младите), която подкрепя Мая Манолова за кмет. В мое лице гражданите ще имат общински съветник, който не се страхува да пита и който се интересува от проблемите им. Крайно несериозно е в 21 век година да не се намерят общински съветници, които да внесат проекти за изграждане на площадки, нови ясли и детски градини с публично-частно партньорство, тротоарни пътеки и острови за хората с увреждания, да има дълги опашки в администрацията и най-вече хората да са заринати в боклук, смята Вилфан. В същото това време хората се държат извън заседанията на Столичния общински съвет и не могат сами да поставят проблемите си. Тя изрази мнение, че липсата на промяна се дължи именни на това, че 14 години управлението е по един модел. София е мръсна, мият се улици преди избори, след скандали се правят удобства, а няма дори базови условия. Този процес, както виждаме, е доста труден, защото явно текущите общински съветници "следят" разходването на парите на столичани спейки, добави тя. Вилфан заяви, че ще има постоянна връзка с хората и ще дава ежемесечно отчети за свършената от нея работа като общински съветник.
 9. Разводът на Великобритания с Европейски съюз отново се оказа в задънена улица във вторник вечер, след като депутатите в британския парламент отхвърлиха изключително сгъстения график на премиера Борис Джонсън за одобряване на неговото споразумение с Брюксел за Брекзит, предаде Ройтерс. Преди самото гласуване Джонсън предупреди парламента, че ако го бламира по въпроса за графика и наложи отлагане на Брекзит до януари, той ще се откаже от опитите си да ратифицира споразумението и ще поиска избори под лозунга "Нека да извършим Брекзит". Така Джонсън бе поставен от опонентите си снощи в унизителното положение да иска от ЕС нова отсрочка след 31 октомври - нещо, което той се бе зарекъл никога да не направи. Преди това председателят на Европейския съвет Доналд Туск каза, че би погледнал сериозно на такова искане. Депутати отхвърлиха с 322 гласа срещу 308 т.нар. "програмна поправка", която отреждаше само 3 дни за обсъждане и гласуване на законопроекта за Брекзит, чрез който да бъде осъществено постигнатото с Брюксел споразумение. Както се очакваше, преди това те одобриха по принцип с 329 срещу 299 гласа на второ четене самото 115-странично споразумение. Вторият вот обаче прави невъзможно за Джонсън да изпълни обещанието си и да изкара Великобритания от ЕС на 31 октомври. След втория вот, нанесъл му тежко поражение, премиерът заяви, че ще "постави на пауза" самия законопроект. Джонсън каза, че кабинетът временно преустановява разглеждането на законопроекта за Брекзит и ускорява подготовката за Брекзит без сделка. Преди това обаче ще се консултира с европейските лидери. Туск ще препоръча на 27-те да приемат отлагане Председателят на Европейският съвет Доналд Туск започна консултации с ръководителите на 27-те страни от ЕС по искането за отлагане на датата за излизане на Великобритания за 31 януари 2020 г., съобщи в Туитър говорителката на ЕК Мина Андреева, предаде Франс прес. По-късно Туск заяви, че ще препоръча на лидерите на страните от ЕС да приемат отлагане на излизането на Великобритания от съюза, което вече беше отлагано два пъти, от първоначалната дата 29 март - на 12 април и след това на 31 октомври. "След решението на британския премиер Борис Джонсън да преустанови процеса на ратифициране на споразумението за оттегляне и за да се избегне Брекзит без сделка, аз ще препоръчам на 27-те страни от ЕС да приемат искането на Обединеното кралство за отлагане", написа Туск в Туитър. Той добави, че за тази цел ще предложи решението да бъде взето с писмена процедура, без да бъде свиквана среща на върха. Франция е готова да обсъди "техническа отсрочка", но за няколко дни Франция е склонна да предостави на Великобритания "техническа отсрочка" на Брекзит, но за не повече от няколко дни, заяви френският държавен секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален, цитирана от Франс прес. "В края на седмицата ще видим дали е оправдано предоставянето на чисто техническа отсрочка, за да може британският парламент да завърши парламентарната процедура" по Брекзит, заяви Дьо Моншален в Сената. "Извън тази перспектива, евентуално удължаване на срока, целящо да се печели време или да се обсъди отново споразумението, е изключено", добави тя. За сряда е насрочена среща на посланиците на страните членки в ЕС, за да се обсъди тази препоръка, заяви един от тях пред АФП. Но решение няма да бъде взето още днес, предупреди той. Става въпрос само да се провери дали всички страни членки споделят същия анализ на ситуацията и да се види дали ново отлагане е оправдано, обясни той. В събота Борис Джонсън поиска отлагане на Брекзит с три месеца, до 31 януари 2020 година. Доналд Туск препоръча да се отговори положително на тази молба, но ЕС може да предложи друг срок, отбелязва агенцията. Отлагане, но с колко? Лидерите на страните от ЕС може да бъдат принудени да се съберат на спешна среща, нежелана за всеки от тях, пише днес вестник "Дейли телеграф". Това ще стане в случай че френският президент Еманюел Макрон наистина възразява на препоръката на Доналд Туск Брекзитът да бъде отложен с три месеца. Председателят на Европейския съвет е заявил, че удължаването на крайния срок, в който Обединеното кралство ще напусне ЕС, трябва да бъде одобрено с писмена процедура, без да се налага нова среща на върха в Брюксел, припомня изданието. Но според цитирани от него дипломатически източници такова решение може да бъде взето само ако ръководителите на 27-те лично се споразумеят за размера на срока. Сред обсъжданите варианти е удължаване с три месеца до 31 януари 2020 г., както предвижда законодателен акт на британския парламент. Удълженият срок би бил автоматично прекратен, когато Камарата на общините и след това Европейският парламент одобрят споразумението за раздялата, отбелязва всекидневникът. "Таймс": Джонсън уби доверието на парламента, а с това и сделката си Борис Джонсън уби собствената си сделка, след като унищожи доверието към парламента, констатира "Таймс". Според вестника, ако британският премиер беше прекратил преструвките и бе решил да бъде открит и честен спрямо парламента и бе декларирал, че ще спазва парламентарната процедура, той щеше да прокара своята сделка, без да губи вота за "поправката на Летуин" (която задължава премиера да поиска отсрочка за Брекзита, ако Камарата не одобри сделката) и без да губи вота за графика за приемането на закона за Брекзита. Според "Таймс" британският парламент може да функционира единствено на основата на доверието - доверие, че правилата и процедурите ще бъдат спазвани така както самият парламент ги е определил да действат. Борис Джонсън и Даунинг стрийт 10 разрушиха това доверие и така сега имаме депутати, опасяващи се, че премиерът ще прибегне до някоя неясна парламентарна процедура, така че изобщо да подмине парламента. Това не е начинът, по който може да бъде управляван един парламент, и това със сигурност няма да проработи, заключава вестникът. "Гардиън": Опозицията да се обедини около един план Камарата на общините не трябва да губи спечеленото ценно време и опозицията трябва да се обедини около един план, пише в редакционна статия "Гардиън". Според изданието снощи парламентът успешно е сложил спирачка върху опита на премиера да прокара Брекзита набързо. С опитите си да прокарат бърз Брекзит и да осмиват цялата опозиция като участници в заговор за оставането в съюза премиерът и съюзниците му се надяваха да има достатъчно подплашени и изтощени депутати, които да подкрепят едно споразумение, далеч по неблагоприятно от предложеното от Тереза Мей. Този план се провали и сега парламентаристите, които са против концепцията на Джонсън за нерегулирана и откъсната от традиционните си търговски партньори Великобритания, разполагат с още време. Те трябва да се възползват от него, заключава "Гардиън". "Хъфинтън пост" се пита защо Борис Джонсън и Брекзитът са "между рая и ада" и подчертава, че ключовият въпрос е дали премиерът иска избори през зимата или през пролетта. В дългото бягане с препятствия, каквото е Брекзитът, Джонсън постигна нещо, което Тереза Мей не успя - той преодоля първата парламентарна пречка. Но след няколко минути бе блъснат във водата, пише изданието. Само преди шест седмици Джонсън се заричаше, че няма да допусне отлагане на Брекзит след 31 октомври. Сега обаче сериозно се замисля дали да предизвика бързи избори или да прекрачи крайния срок, изтичащ на Хелоуин, констатира изданието.
 10. "Българският Енергиен Холдинг" (БЕХ) е превел 41 463 590 лв. към проектната компания "Ай Си Джи Би", която реализира проекта за изграждане на газовата връзка между България и Гърция и където БЕХ държи половината акции. Средствата са предоставени за изпълнение на взетото на 10 октомври решение заедно със съакционера – италиано-гръцкото дружество "Пойсейдон", за увеличаване на капитала на проектната компания. Преди две седмици бе подписано акционерното споразумение за вдигане на капитала на "Ай Си Джи Би" с 42 млн. евро, за да може с парите да се финансира строежа на интерконектора. Съгласно схемата на финансиране част от сумата е собствен капитал на компанията, близо 110 млн. евро бяха предоставени от Европейската инвестиционна банка. Близо 39 млн. евро са осигурени от българската оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност", а 45 млн. евро бяха отпуснати още през 2010 г. от Европейската комисия. Общият бюджет на газовата връзка е 240 млн. евро. След като преди две седмици бяха подписани и договорите за доставка на тръбите и за проектиране и построяване на газопровода, вече се работи по трасето с дължина от 185 км между Стара Загора, Хасково и Комотини.
 11. Държавното дружество "Български пощи" да разпространява печатните издания в страната в подкрепа на свободата на словото. Това предложи за пореден път премиерът Бойко Борисов в отговор на изказване на генералния секретар на международната организация "Репортери без граници" Кристоф Делоар, че медийната среда в България не е била по-лоша, откакто страната е демокрация. Констатацията на Делоар беше направена на среща с президента Румен Радев през миналата седмица. Тогава стана ясно и че представителите на организацията не са успели да се срещнат с премиера Борисов. "Български пощи са 100 процента държавни. Имат достъп до всички населени места и така ще гарантираме, че всяко издание ще отиде там, където искат да го прочетат", обясни Борисов в сряда на заседание на правителството. Абсолютно същата беше реакцията на Борисов и преди повече от година, когато организацията постави България на 111-о място по свобода на словото, а като основен проблем беше изтъкнат монополът при разпространението на печатните издания. В доклад на организацията се посочваше, че 80% от пазара на разпространение се държи от медийната група на депутата и бизнесмен Делян Пеевски. Ситуацията е такава от години. През 2018 г. Съюзът на издателите дори сезира Комисията за защита на конкуренцията за доминиращото положение на пазара на "Табак маркет". Държавната комисия обаче не откри нарушения и само препоръча да се направи регистър на крайните собственици на фирмите за разпространение. Борисов обясни и защо не е успял да се срещне с ръководството на "Репортери без граници", при посещението им в страната. Бюрото на организацията за Източна Европа и Балканите не е успяло да се свърже с премиера в продължение на три години, а при последната им визита за пръв път са получили отговор - отрицателен, на молбата за среща. Премиерът обясни, че не е било възможно да се срещне с тях, защото визитата им съвпаднала по време със заседанието на Европейския съвет. Борисов обаче внимателно е чул всичко, което е било казано от "Репортери без граници" и единственото, което можела да предприеме държавата, било да включи "Български пощи" в бизнеса с разпространението на печата. 111-ото място на България в класацията на "Репортери без граници" беше споменато и в доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка, обявен във вторник. Данните са цитирани в контекста на свалянето на Силвия Великова от ефира на програма "Хоризонт" и последвалите събития в Българското национално радио.
 12. Телата на 39 души са открити от английската полиция в камион, за който се предполага, че е пристигнал от България, съобщиха световните агенции, позовавайки се на британската полиция. 25-годишният шофьор от Северна Ирландия е арестуван по подозрение в убийство. Камионът е влязъл във Великобритания в събота през източното пристанище Холихед, съобщава Ройтерс. Труповете са открити в сряда в камиона, оставен в имот в индустриален парк в Грейс, в югоизточното английско графство Есекс, на около 30 км от центъра на Лондон. Жертвите са 38 възрастни и един тийнейджър. Към момента не се знае кои са. "В процес на установяване на самоличността им сме, но предполагам, че това ще отнеме време", заяви полицейският началник Андрю Мъринър, цитиран от Ройтерс. Шофьорът на камиона остава в ареста. Работата по разследването продължава. Вътрешният министър на Великобритания Прити Пател заяви, че е шокирана от този "крайно трагичен инцидент". Това не е първият подобен случай, припомня BBC. През 2000 г. бяха открити 58 тела в камион. Година по-късно шофьорът бе осъден. В края на юни в Унгария трима българи и един афганистанец получиха доживотни присъди заради смъртта на 71 мигранти, които бяха открити в камион на магистрала в Австрия през 2015 г.
 13. След шест часа разговори президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган обявиха, че двете страни са договорили “много важни, дори съдбоносни” решения за Сирия. Русия и Турция са приели меморандум, който постановява, че в зоната, намираща се извън пределите на турската операция в Северна Сирия, може да влезе руска военна полиция и сирийската армия под контрола Башар Асад. Те ще съдействат за извеждането на подразделенията на кюрдските освободителни сили и тяхното разоръжаване. Тази операция трябва да приключи в рамките на 150 часа (около шест дни). Анкара и Москва се договарят да “предприемат всички необходими мерки да не допускат проникването на терористи и ще работят в пълна координация“. Те ще полагат съвместни усилия, докато не бъде постигнато политическо урегулиране в Сирия. Ердоган и Путин потвърдиха позицията си за запазване единството и териториалната цялост на Сирия, както и за обезпечаване на националната сигурност на Турция. Путин призова международната общност да съдейства активно за връщането на сирийците в родината им. “Призоваваме международната общност, особено специализираните агенции на ООН, по активно да оказват хуманитарно съдействие на всички връщащи се сирийци, без дискриминация, политизация и предварителни условия”, каза руският президент. Според него, ситуацията в страната не трябва да пречи на работата на сирийския конституционен комитет. Турция и Русия обявиха, че трябва да започне широк диалог между правителството в Сирия и кюрдите, които живеят в Североизточна Сирия. Според двете страни само в рамките на такъв диалог “може да бъдат отчетени и осъществени всички права и интереси на кюрдския народ като неизменна част от многонационалния сирийски народ“. “Сирия трябва да бъде освободена от чуждестранно военно присъствие“, се казва в изявлението на двамата президенти. Руска военна полиция вече патрулира в зоната за сигурност в Северна Сирия Според съобщения на руски медии руска военна полиция е започнала да патрулира в Северна Сирия, след като влезе в сила руско-турското споразумение, даващо на кюрдските бойци 150 часа да се изтеглят от почти цялата зона по протежение на североизточна граница на Сирия с Турция, предаде Асошиейтед прес. Интерфакс се позовава на изявление на руската военна полиция, в което се казва, че патрулите са започнали на североизток от град Манбидж. Междувременно руската телевизия съобщи за конвой на руската армия, насочващ се към град Кобане. Според споразумението силите на Русия и на сирийското правителство трябва да започнат да навлизат в района днес по обед, за да гарантират изтеглянето на кюрдските бойци на 30 км от турско-сирийската граница. Изтеглянето на кюрдските бойци е приключило Съединените щати информираха Турция, че изтеглянето на кюрдските сили от "зоната за сигурност", която Анкара иска да установи в северна Сирия, е приключило, заяви снощи турското министерство на отбраната в комюнике, цитирано от Ройтерс и Франс прес. "На този етап няма нужда от нова операция" извън района на сегашната военна офанзива, се добавя в комюникето. Според турски дипломатически източник кюрдското изтегляне било потвърдено от американския държавен секретар Майк Помпейо пред турския му колега Мевлют Чавушоглу в телефонен разговор. На 17 октомври Вашингтон и Анкара постигнаха споразумение, предвиждащо спиране на турската военна операция "Извор на мира" в Северна Сирия за пет дни. През този срок, който изтече вчера в 19.00 часа по Гринуич, сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа /СЗН/, разглеждани от Анкара като терористична организация, свързана с Кюрдската работническа партия /ПКК/, трябваше да се изтеглят от планираната зона за сигурност на дълбочина от 32 км от турско-сирийската граница, да оставят оръжието си и да премахнат укрепленията си.
 14. Властите на Хонконг официално оттеглиха спорния законопроект, който разрешаваше екстрадиране на хонконгски граждани в континентален Китай, изпълнявайки едно от петте искания на продемократичните протестиращи, съобщиха информационните агенции. Очаква се обаче протестите в Хонконг да продължат, защото, макар че бяха задействани от законопроекта за екстрадиция, те прераснаха в искания за демократични реформи и разследване на полицейското насилие срещу демонстранти. Вестник "Файненшъл таймс" писа, че заради протестите Пекин се готви да смени лидерката на Хонконг Кари Лам с друг ръководител на местната изпълнителна власт, който временно да изпълнява длъжността. Китайското външно министерство заяви, че съдържащите се в статията твърдения са политически слух, който преследва собствени цели.
 15. Полицията е арестувала 18-годишния Мартин Шахънски, който през нощта срещу вторник избяга от затворническото общежитие в Смолян, съобщиха от МВР. Младият мъж е задържан в пловдивското село Калояново. Засега от МВР не съобщават повече подробности за ареста му. Шахънски е осъден на 2 години и 9 месеца затвор за кражба. Той е избягал от затворническото общежитие през нощта на 21 срещу 22 октомври. Нито от МВР, нито от правосъдното министерство съобщават как е извършено бягството. То обаче поредното. От правосъдното министерство твърдят, че подобни случаи не са бягства, а "отклонения", тъй като режимът в общежитията е по-свободен. Излежаващите присъди там могат да излизат на работа на външни обекти. За разлика от други случаи, Шахънски бе издирен бързо. Не е така обаче при други бягства. През август от затвора в Стара Загора избягаха двама молдовци, осъдени заради взривяването на банкомати през лятото на 2018 г. Преди две години от софийския затвор избягаха Владимир Пелов и Радослав Колев. Двамата бяха въоръжени и до днес не е ясно как са успели да вкарат оръжие в затвора. Малко след бягството Пелов бе застрелян при свада в родния му град, а от МВР твърдяха, че бил много труден за разпознаване, защото си пуснал брада. Два месеца след бягстовото на Пелов и Колев от затворническото общежитие в Ловеч избяга Борис Иванов. Той бе арестуван при спецоперация край село Летница, след като влезе в дома на възрастна жена и се опита да я вземе за заложник.