Предприемач
Български отбор е втори в Европа по енергийна ефективност в Shell Eco-marathon 2013

Български отбор е втори в Европа по енергийна ефективност в Shell Eco-marathon 2013

Отборът на ТУ-София измина 83 км с 1 кВтч енергия с електромобил, задвижван от водородна горивна клетка

Български отбор зае второ място в Европа на финалите на тазгодишното издание на инициативата за икономия на гориво Shell Eco-marathon 2013. Автомобилът с водородна горивна клетка на студентите от Технически университет – София – Еко 2 - измина 82,85 км с 1 кВтч енергия. Значим успех е и 24-тото място на учениците от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм, гр. Чепеларе в тяхното дебютно участие в състезанието.

ТУ-София доказаха уменията си да експериментират с различни източници на енергия при електромобилите от градски тип в Shell Eco-marathon и да постигат високи резултати. След като миналата година се класираха втори с техния автомобил с електрическа батерия, тази година те поеха предизвикателството да използват водород като източник на енергия.

В същата категория студентите от ТУ – София участваха и през 2011 г. , когато изминаха 63 км с 1 кВтч енергия и заеха четвърто място в Европа. Тази година с усъвършенстван автомобил те успяха да подобрят постижението си с 20 км.

„За нас второ мястоозначава победа.“ - коментира Петко Недялков, мениджър на отбора на Технически университет – София. „Гордеем се с това, че в търсене на ефективни решения за по-интелигентно придвижване успяхме да подобрим собствения си резултат отпреди две години. В бъдеще предизвикателството пред нас е още по-голямо, защото ако решим да продължим участието си с автомобил с горивна клетка с водород, ще трябва да надминем резултата от 145,7 км с 1 кВтч енергия, на първия отбор в нашия клас – този от Нант, Франция.“ - допълни той.

Горд е и пилотът на електромобила - Атанас Кефсизов. „Тази година ние се състезавахме в по-трудна категория и с автомобил с комплексна технология – електроника, водород и горивна клетка. Аз като пилот трябваше да вложа изключителни умения в управлението му. Радвам се също, че сме пред победителя от 2012 г. с водород - университета от Твенте, Холандия.“

В своята първа година в състезанието за икономия на гориво електромобилът на учениците от Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм от гр. Чепеларе също постигна достойно представяне. Учениците изминаха 155,57 км с 1 кВтч енергия и се наредиха на 24-то място от общо 36отбора в тяхната категория. Те се състезаваха с прототип, задвижван с електрическа енергия и соларен панел. Победител тази година е френски отбор – „Паске“, който измина 1 224,1 км с 1 кВтч енергия и постави нов рекорд в своята категория.

„ShellEco-marathon e нещо повече от състезание. Това е предизвикателство. Като начинаещ отбор ние постигнахме много. Гордеем се с нашия пилот, който с изключително спокойствие направи четири успешни опита на пистата и с всяка следваща обиколка подобряваше резултатите ни въпреки лошото време. Искрено благодарим на отбора на ТУ – София за постоянната подкрепа, която ни оказваха по време на състезанието. Благодарим на нашите спонсори и партньори. Най-вече благодарим на ShellБългария за това, че ни окуражиха да участваме и ни подкрепяха през цялото време. Сега вече сбъднахме една мечта“, сподели Тодор Михайлов, капитан на отбора на гр. Чепеларе.

„Впечатлена съм от постиженията и на двата български отбора в Shell Eco-marathon 2013. Радвам се, че ТУ - София като дългогодишен участник приема нови предизвикателства с по-сложен автомобил и успява да заеме челните места в крайното класиране. Горди сме с представянето на отбора от гр. Чепеларе, който дръзна да премери сили с отбори с богат опит итрадиции в Shell Eco-marathon. Така те показаха, че пред амбицията, целеустремеността и таланта няма бариери.Не успяхме да реализираме напълно потенциала на българските участници, тъй като пред обещаващия отбор на студентите от ТУ-Варна възникна пречка за тяхното пътуване в последния момент и те не се явиха на състезанието.” - сподели г-жа Камелия Славейкова, изпълнителен директор на Shell България.

Shell Eco-marathon Европа 2013 се проведе от 17 до 19 май 2013 г.на градската писта в Ротердам, Холандия. 183 отбора от 24 страни се състезаваха с автомобили, проектирани и конструирани лично от тях, като поставиха петнови паметни рекорда в историята на европейската надпревара.

Питър Возер, главен изпълнителен директор на RoyalDutchShell, заяви „Възможността да стана свидетел на това как младите лидери и бъдещи инженери реализират на практика идеите си за енергийна ефективност и икономия на гориво е истинско вдъхновение. Тазгодишното издание на ShellEco-marathonдемонстрира новаторство, креативност и авангардни технологии. Състезанието бе успешно събитие, което привлече 3 000 студенти и 50 000 посетители от цяла Европа, за да подкрепят отборите и да посетят Shell Energy Lab. Окуражаващо е да видя колко много хора се интересуват от бъдещето на иновациите и енергията.“

Повече за състезанието на уебсайт: www.shell.com/ecomarathon/europe

Tags: Брой 5 2013