ББР ще разработи кредитни продукти за европроекти


Българска банка за развитие (ББР) ще разработи нови продукти, които да подкрепят процеса на усвояване на еврофондовете у нас. Това обяви изпълнителният директор на банката Илия Караниколов по време на конференция „Еврофондове и конкурентоспособност”. Според него това се налага и поради нарастващата роля на ББР за улесняване на достъпа до финансиране на бизнеса.

В момента гаранциите, които Националният гаранционен фонд (НГФ) – дъщерно дружество на банката, издава, могат да се ползват за заеми, свързани с кредитиране на европроекти. Фондът поема 50% от риска по кредити на малки и средни фирми и работи с 11 банки в страната.

Благодарение на гаранциите, които НГФ отпуска е постигнато намаление до 1,5% на лихвите по инвестиционните кредити до 1 млн. евро, обяви Караниколов. Сред основните предимства на гаранциите, които НГФ отпуска, са че могат да бъдат използвани като мостово обезпечаване на инвестициите и възможността, която дават на малки стартиращи фирми да получат заеми. От създаването си до днес НГФ е издал гаранции по проекти на стойност 291 млн. евро.

В конференцията, на която ББР е спонсор, участие взеха Томислав Дончев, министър по управление на средствата от ЕС, Евгени Ангелов, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма, Боряна Пенчева, зам.-министър на финансите, както и представители на банковия сектор, бизнеса и консултантски.