Предприемач
Планът Юнкер и възможностите пред  българските МСП, бяха представени в БТПП

Планът Юнкер и възможностите пред българските МСП, бяха представени в БТПП

Палатата бе домакин на кръгла маса "Как функционира Европейският фонд за стратегически инвестиции - примери за успешни проекти по плана Юнкер". Събитието се организира от Съвета по иновации и развитие на технологиите при БТПП (СИРТ), с участието на представители на бизнеса.

Приветствието към участниците направи председателят на БТПП Цветан Симеонов. Модератор на дискусията бе доц. д-р Йосиф Аврамов, съпредседател на СИРТ и член на УС на БТПП. Цветан Симеонов подчерта, че България има шанс, чрез финансиране по плана Юнкер, да привлича допълнително инвестиционен ресурс. Презентация по темата направи Илияна Цанова, зам.-изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, създаден при ЕК и Европейската инвестиционна банка, Люксембург, която акцентира на предимствата и проблемите при подаването на проектни предложения по Плана Юнкер.

Как българските МСП могат да се възползват от Планът Юнкер, като получат нисколихвено кредитиране, чрез български банки, сключили споразумения с ЕИФ, разясни Христо Стоянов, представител на Eвропейския инвестиционен фонд (ЕИФ) за България. Планът Юнкер е предвиден за срок от 2015 до 2018 г, но се обсъжда да бъде удължен до 2020 година, съобщи Илияна Цанова. Тя представи няколко успешни проекта получили финансиране по него, между които, за съжаление няма български компании.<Гръцка компания е получила 31 млн. евро за иновативна технология , свързана с изтегляне на животинската мазнина от колбасите и заменянето им със зехтин.

Около 125 млн. евро е получил френски кооператив на млекопреработвателите, за да увеличат производството си, да отговорят на изискванията и да изнасят продукцията си към Китай, 100 млн. евро за саниране на жилища е получила френска община. За 500 млн. евро е одобрен проект на британска фирма, за да подмени всички измервателни уреди за отчитане на ток, вода и газ в района. Предложения и препоръки за подобряване на взаимодействието на българските фирми с Европейския фонд за стратегически инвестиции направиха Николай Минков, изп. директор на Индустриален клъстър "Средногорие мед", който подготвя две конкретни инвестиционни предложения в областите пренос на природен газ и електроенергетика, проф. Росица Чобанова от Института по икономически изследвания при БАН, Аспарух Карастоянов, член на УС на БТПП, Зоя Василева, представител за България на швейцарската инвестиционна фирма "Маttig" и др.

Презентациите можете да видите на http://www.infobusiness.bcci.bg/bcci2-3-10-16.html

Повече информация по темата можете д а получите от лекторите Илиана Цанова и Христо Стоянов на и-мейли: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите. и Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Tags: Брой 10 2016